Το Πήλιο διαθέτει μεγάλο αριθμό από μονοπάτια-καλντερίμια που είναι ιδανικά για περιπατητικό, ιππικό και ποδηλατικό τουρισμό, ήπιας μορφής. Τα μονοπάτια, μαζί με το σιδηρόδρομο Βόλου - Μηλεών, αποτελούσαν μέχρι την δεκαετία του '50 το μοναδικό άξονα επικοινωνίας των χωριών μεταξύ τους και με το Βόλο. Παρά το πέρασμα του χρόνου, πολλά από τα παλιά μονοπάτια διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση χάρη στη φροντίδα των τοπικών κοινωνιών δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να εξερευνήσει το βουνό από κοντά και με ασφάλεια.

 

Αναλυτικές πληροφορίες και διαδρομές θα βρείτε στις πιο κάτω ιστοσελίδες:

http://www.pelion-paths.gr/

http://walking-pilion.blogspot.gr/

http://www.hellaspath.gr/

 

 

Η χλωρίδα και τα μανιτάρια του Πηλίου

Το Πήλιο είναι ένα ιδιαίτερα εύφορο μέρος. Είναι γεμάτο ιδιαίτερα μικροκλίματα γεγονός που του επιτρέπει να ευδοκιμούν πολλά είδη φυτών. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα από τα Χάνια ως το Χορευτό και από τη Ζαγορά ως την Τσαγκαράδα, μπορεί κανείς να συναντήσει την καταπράσινη οξιά, την αγριόλευκα, την πλούσια καστανιά, τη μηλιά που αγαπά τη δροσιά για να κοκκινίσει τα μήλα της, την όμορφη κερασιά, τις όμορφες "κοντούλες" αχλαδιές, τις αιωνόβιες ελιές που στέκουν ακούραστες, τις γεμάτες ευωδιά λεμονιές, τις γλυκές πορτοκαλιές και πολλά άλλα οπωροφόρα. Έτσι κάθε εποχή, το Πήλιο προσφέρει απλόχερα τους καρπούς του. Γι’ αυτό θα φάτε και πολλών ειδών γλυκά του κουταλιού.
Να μην ξεχνάμε βέβαια και τα πανέμορφα ανθοκομικά φυτά: τις γαρδένιες, τις καμέλιες, τις αζαλέες, τις ορτανσίες, τις μανόλιες, το γιασεμί και πολλά άλλα. Οι ντόπιοι κατέχουν καλά την τέχνη του ανθοκόμου και τα σπίτια τους είναι γεμάτα από δαύτα. Οι αυλές, οι ταράτσες, οι σκάλες των σπιτιών είναι γεμάτες χρώματα σαν έρθει η άνοιξη και οι νοικοκυρές τα προσέχουν σαν παιδιά τους. Επίσης στις πλαγιές του Πηλίου αυτοφύονται και πάρα πολλά βότανα. 
Το φθινόπωρο εμφανίζονται ως δια μαγείας διάσπαρτα πολλών ειδών μανιτάρια. Όχι πάντα, καθώς έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις: αρκετή βροχή και έπειτα λίγη ζεστούλα. Τότε να δεις! Μεγάλη προσοχή όμως γιατί δεν είναι όλα φιλικά, κάποια είναι παλαβά σύμφωνα με τους ντόπιους οι οποίοι τα ξέρουν απ’ έξω κι ανακατωτά. Πάππο προς πάππο σου λέει η γνώση. Οι Πηλιορείτες αγαπούν πολύ τα μανιτάρια γι’ αυτό προσέχουν να μην τα ξεριζώνουν αλλά να κόβουν χαμηλά τον τρυφερό τους ‘βλαστό’ ώστε να μένει η ‘μαγιά’ που λένε. Έτσι την επόμενη χρονιά θα χαρούν και πάλι το κυνήγι των μανιταριών. Τα συνηθέστερα από αυτά που καταναλώνονται είναι το καλογεράκι, η νερατζούλα, η γουργουλιάνα, το αυτάκι, το κοκκινομανίταρο ή αγαρικό.
 

 

 

Reviews

Με την πρώτη ευκαιρία και πάλι Έναστρον!!

Πολύ ζεστοί άνθρωποι.. Πραγματικά φιλόξενοι!Εξαιρετική θέα! Η παραλία Άγιοι Σαράντα φοβερή.. Η ωραιότερη του Πηλίου και μια από τις καλύτερες στην Ελλάδα.

Ιδανικό μέρος για χαλάρωση!!

Χαμογελαστοί κ φιλόξενοι άνθρωποι!Κατά την άφιξή μας η διαθέσιμη κ γλυκιά Περσεφόνη μας υποδέχτηκε με χαμόγελο κ μας προσέφερε καφέ για να ξεκουραστούμε.Τα δωμάτια πεντακάθαρα,άνετο κρεβάτι κ εκπληκτική θέα! Το WiFi πολύ γρήγορο σε όλο τον ξενώνα. Μαγικό κ προσεγμένο μέρος! Μπράβο σας παιδιά!!

Εξαιρετική φιλοξενία!

Το κατάλυμα ήταν από τα πιο καθαρά που έχουμε συναντήσει. Εξαιρετική η φιλοξενία του Χρήστου και της Περσεφόνης! Πανέμορφη η θέα από το μπαλκόνι.

Το συστήνω ανεπιφύλακτα

Πολύ φιλικό ζευγάρι ιδιοκτητών. Τοποθεσία του ξενώνα με εκπληκτική θέα. Τέλεια Καθαριότητα.