Με αφετηρία τον Ξενώνα Έναστρον μπορείτε να αξιοποιήσετε το χρόνο σας με τις ακόλουθες δραστηριότητες:

 

Να κατηφορίσετε στο Χορευτό (2 min με το αυτοκίνητο):

Το Χορευτό είναι οικισμός του νομού Μαγνησίας και επίνειο της Ζαγοράς στην ανατολική πλευρά του Πηλίου.

Το Χορευτό Πηλίου ήταν μια από τις καλοκαιρινές κατοικίες των μυθικών θεών του Ολύμπου και εδώ στο Πήλιο έγιναν οι γάμοι του Πηλέα και της Νηρηίδας Θέτιδας και του βασιλιά των Λάπαθων Πειρίθου με την ωραία Ιπποδάμεια όπως μας πληροφορούν ο ‘Όμηρος, ο Πίνδαρος και ο Ευριπίδης.

Στα αρχαία χρόνια στην περιοχή μας και πιο συγκεκριμένα στην Παλαιά Μιτζέλα καταστράφηκε μέρος του στόλου του Ξέρξη κατά την εκστρατεία εναντίον των Ελλήνων το 480 π.Χ.

Η ιστορία του οικισμού συνδέεται άρρηκτα με τον εμπορικό στόλο της Ζαγοράς ο οποίος από τις αρχές του 17ου αιώνα, με αφετηρία το Χορευτό, διέσχιζε τις θάλασσες του Αιγαίου, της Μαύρης Θάλασσας και της ευρύτερης Μεσογείου. 

Ο Γεώργιος Δροσίνης – το άγαλμά του στην κεντρική πλατεία – παντρεύτηκε Χορευτιανή (Μαίρη Κασσαβέτη) και έζησε για πολλά χρόνια στις αρχές του 20ου αιώνα στο Χορευτό όπου έγραψε πολλά από τα έργα του. Βάφτισε το Χορευτό «Σχολείο της θάλασσας».

Σήμερα το Χορευτό, προσφέρει στους ποιοτικούς επισκέπτες του διακοπές σε μια περιοχή ήπιας τουριστικής ανάπτυξης μακριά από τον μαζικό τουρισμό και τους θορύβους των πολυσύχναστων καλοκαιρινών παραλιών.

Σε κοντινές αποστάσεις, χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητο σας μπορείτε να επισκεφθείτε όλα τα αξιοθέατα του Πηλίου. Επίσης, μπορείτε να γνωρίσετε και να έρθετε κοντά στις μοναδικές παραλίες του γεμίζοντας έτσι ευχάριστα τον χρόνο σας.

Ο οικισμός πανηγυρίζει στις 29 Αυγούστου, του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου. 

 

Να επισκεφθείτε τη Ζαγορά (15 min με το αυτοκίνητο):

Η Ζαγορά είναι το μεγαλύτερο και ιστορικότερο χωριό του Ανατολικού Πηλίου. Πρόκειται για χωριό απλωμένο σε μια καταπράσινη και ηλιόλουστη πλαγιά, χωρισμένο σε τέσσερις μεγάλες συνοικίες (Αγία Παρασκευή ή Περαχώρα, Αγία Κυριακή, Άγιος Γεώργιος, Σωτήρα). Το όνομα της κατά μια εκδοχή προέρχεται από το σλαβικό «ζα-γορα» που σημαίνει πίσω από το βουνό. Τόπος ξακουστός για τις φυσικές ομορφιές αλλά και για την παράδοση στις τέχνες και στα γράμματα από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Σπουδαιότατο εμπορικό κέντρο τότε, με αξιόλογο στόλο, τα περίφημα χιλιο-τραγουδισμένα «Ζαγοριανά καράβια», που με ορμητήριο το Χορευτό μετέφεραν τα προϊόντα της περιοχής στα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης.

Στις πλατείες των συνοικιών του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Κυριακής μπορείτε να δροσιστείτε κάτω από τον ίσκιο των Αιωνόβιων Πλατανιών,να πιείτε το καφεδάκι σας, να γευματίσετε και να χαλαρώσετε με την οικογένειάς σας ή τους φίλους σας.

Επίσης αξίζει να επισκεφθείτε Τις εκκλησιές του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Κυριακής, της Αγίας Παρασκεύης και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Σημαντικότατα αξιοθέατα της Ζαγοράς αποτελούν η βιβλιοθήκη (ιδρυμένη το 1762) πλούσια σε χειρόγραφα και έντυπα βιβλία και το Σχολειό του Ρήγα Φεραίου.  

Στη Ζαγορά θα βρείτε επίσης το εργαστήριο παραγωγής γλυκών των Γυναικών και το εργαστήριο Ζυμαρικών.

Στις πλαγιές της Ζαγοράς παράγεται με κόπο το επώνυμο μήλο 'Zagorin, συσκευάζεται και αρχίζει η διανομή του σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.Κατηφορίζοντας από τη Ζαγορά στο Χορευτό μπορεί κανείς να συναντήσει τους ψυκτικούς θαλάμους συντήρησης του κόκκινου μήλου 'Zagorin'.

 

Να επισκεφθείτε τη Μακρυρράχη (5 min με το αυτοκίνητο):

Το καταπράσινο χωριό της Μακρυράχης, γνωστό και ως χωριό των λουλουδιών, λόγω της μεγάλης παραγωγής λουλουδιών, όπως γαρδένιες, καμέλιες, μανόλιες κ.α. αλλά είναι γνωστή και για το κόκκινο, τραγανό και νόστιμο μήλο Πηλίου. Η ονομασία του χωρίου Μακρυράχη δόθηκε επειδή έχει κτισθεί πάνω σε μια μακριά ράχη που φτάνει μέχρι τη θάλασσα.

Στη Μακρυρράχη βρίσκεται ο ιερός ναός του Ιωάννη του Προδρόμου.Στις 24 Ιουνίου εορτάζεται η γέννηση του Ιωάννη του Προδρόμου και στο χωριό γίνεται παραδοσιακό πανηγύρι.

Να μην παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι επίνειο της Μακρυρράχης είναι η μοναδική παραλία των Αγίων Σαράντα, ενώ πιο δίπλα βρίσκεται η απομονωμένη παραλία Μπάνικας.

Στη Μακρυρράχη μπορεί κανείς να προμηθευτεί πανέμορφα λουλούδια και άλλα τοπικά προϊόντα όπως μέλι, γλυκά του κουταλιού και άλλα φυσικά προϊόντα όπως μούρο και βαλσαμόλαδο.

 

Να επισκεφθείτε το Πουρί (20 min με το αυτοκίνητο):

Το Πουρί είναι ορεινό παραδοσιακό χωριό πνιγμένο σ' ένα δάσος από καστανιές και μηλιές, το χωρίζει από την Ζαγορά μια καταπράσινη ρεματιά και είναι το τελευταίο χωριό του οδικού δικτύου στο ανατολικό Πήλιο.

Το Πουρί φημίζεται για τα κάστανα και τα μήλα του. Στην πλατεία του χωρίου, γνωστή ως «Μπαλκόνι του Αιγαίου», ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το φαγητό του με θέα την παραλία του Χορευτου κι αν είναι τυχερός και η ατμόσφαιρα καθαρή το βλέμμα φτάνει μέχρι την Χαλκιδική.

3 χλμ από το Πουρί βρίσκονται η Ελίτσα, η Ανάληψη και 8 χλμ ο Οβρυός, ιδανικές ερημικές παραλίες για μπάνιο.

 

Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε:

Στον Κισσό τον Ναό της Αγίας Μαρίνας.

Στην Τσαγκαράδα τις πλατείες και το εκκλησάκι της Παναγίας Μεγαλομάτας και την Αγία Παρασκευή.

Στις Μηλιές το σταθμό από το τρενάκι του Πηλίου, τον Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, των Ναό του Αγίου Νικολάου, το λαογραφικό μουσείο, την Βιβλιοθήκη.

 

Reviews

Με την πρώτη ευκαιρία και πάλι Έναστρον!!

Πολύ ζεστοί άνθρωποι.. Πραγματικά φιλόξενοι!Εξαιρετική θέα! Η παραλία Άγιοι Σαράντα φοβερή.. Η ωραιότερη του Πηλίου και μια από τις καλύτερες στην Ελλάδα.

Ιδανικό μέρος για χαλάρωση!!

Χαμογελαστοί κ φιλόξενοι άνθρωποι!Κατά την άφιξή μας η διαθέσιμη κ γλυκιά Περσεφόνη μας υποδέχτηκε με χαμόγελο κ μας προσέφερε καφέ για να ξεκουραστούμε.Τα δωμάτια πεντακάθαρα,άνετο κρεβάτι κ εκπληκτική θέα! Το WiFi πολύ γρήγορο σε όλο τον ξενώνα. Μαγικό κ προσεγμένο μέρος! Μπράβο σας παιδιά!!

Εξαιρετική φιλοξενία!

Το κατάλυμα ήταν από τα πιο καθαρά που έχουμε συναντήσει. Εξαιρετική η φιλοξενία του Χρήστου και της Περσεφόνης! Πανέμορφη η θέα από το μπαλκόνι.

Το συστήνω ανεπιφύλακτα

Πολύ φιλικό ζευγάρι ιδιοκτητών. Τοποθεσία του ξενώνα με εκπληκτική θέα. Τέλεια Καθαριότητα.